Fransa'nın Yetiştirdiği, Gelmiş Geçmiş En Kötü Komedyen: "Bataklıkların Çocuğu Sarko" |
"Senato Anayasa Komisyon"u toplanarak; artık aklı başında herkeste tiksinti uyandıran bu çirkin konuyu, çıkar çevrelerinin amaçladığı şekilde cezaya bağlanıp bağlanmaması yönünden anayasayla ilintilendirmek için bugün ele aldı. Yapılan oylama sonucunda da iftiralara dayalı bu çirkin yasa
tasarısı dokuza karşı yirmi üç oyla “Anayasaya aykırı” bulundu.
Bilindiği gibi, geçen ay, Fransa
Meclisi’nde onaylanarak Senato'ya gönderilen "1915 Olaylarıyla İlgili Ermeni İddialarının Reddini Suç Kabul Eden Ceza Yasa Tasarısı"nın "Anayasa Komisyonu"nda da onaylanarak Genel Kurul'a sevki bekleniyordu.
Toplantıda verilen önergeler doğrultusunda, yasa tasarısı gündeme alınmadı. Oylamada, 40 üye hazır bulundu. Tasarının gündeme alınmaması yönünde kullanılan oyların toplamı 23...
8 kişinin çekimser kaldığı oturumda, Ermenilerin talepleri doğrultusunda oy kullanan senatör sayısıysa 9...
Anayasa Komisyonu'nun olumsuz görüş bildirmesi, yasanın akıbeti hakkında engelleyici bir etki yaratmıyor. Yalnız söz konusu kararın, Senato üyelerini daha bilinçli ve daha dikkatli davranmaya itmesi bekleniyor.
Gelen haberler arasında; yasanın geçmesi için, Ermeni şantaj ve baskılarının senatörler üzerinde her zamankine göre daha fazla yoğunlaşacağı, yine büyük paraların konuşulacağı şeklinde bilgiler de var.
Sosyalist senatörlerden birinin verdiği benzer yasa teklifinin 4 Mayıs 2011′de aynı yönde verilen bir önergenin kabulü sonrası gündemden düşürülmüş olması, bilim insanlarıyla tarihe saygı gösteren kesimlerin umudunu arttırıyor.
Konu hakkında görüşleri alınan, "Senato Kanunlar Komisyonu Başkanı Jean Pierre Sueur"; yasa teklifinin Senato gündemine alınmaması yönündeki kararın dayandırıldığı noktaları şöyle açıkladı:
- Teklif, anayasaya ile ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırıdır. Bundan dolayı biz Kanunlar Komisyonu’nda, yasa teklifinin incelemeye alınmamasını istedik. Tekrar ediyorum; bizim görüşümüze göre bu yasa teklifi anayasaya aykırıdır.
Bundan sonraki aşamada teklifin; 23 Ocak günü, Genel Kurul’a getirilmesi bekleniyor.
Günay Tulun