DİN GERÇEĞİ ÜSTÜNE

Konuyu gazetede okuduk. Buradan öğreniyoruz ki, Türkiye’de misyonerler varmış, kiliseler açılıyor, Hristiyanlık adına ciddî çalışmalar yapılıyormuş. İşte, şimdi bu tartışılıyor. Müslüman mahâllesinde salyangoz satmak, işte buna denir!

Din konusuna sözün anlamından girersek... Söz aslen Arapçadır; gelenek, görenek, inanç ve töre gibi anlamlar taşır. Buradan Allah’a inanmak, O’na yönelmek anlamlarına varmıştır. Yeryüzünde hiçbir toplum yoktur ki, bir veyâ birkaç dîne mensup olmasın. Böyle olmasına rağmen, özellikle Batı toplumlarında din ile mesâfeli kişiler bulunmaktadırlar. Bunların yoğun oldukları ülkeler, Avrupa’nın zengin kuzey batısında yer alırlar ve Almanya bu konuda başı çekmektedir. Dinlerle tanışmayanların kimi, yaratan yöneten bir Tanrı’ya inanır, ama din diye bir müessese kabûl etmezler. Kimi de

inançtan büsbütün yoksundurlar. Esrar dolu varlıklarıyla masonlar, âlim ve filozoflar, bu iki kategoriden birinde gösterilebileceklerdir.

İnsanlar insan olalı, dünyâ ve evren üzerine kendi çaplarında kafa yormuşlardır. Çekindikleri, korktukları, saydıkları, gücü ve etkisini kabûl ettikleri şeylere, tabiata, dağa taşa, bu arada hayvanlara yönelmiş, onlara tanrı sıfatları verip tapmışlar, bundan tatmin duymuşlardır. Zamanla düşünceler gelişip değişince, tanrılar bu defâ insan suretine girmişlerdir. İnsan tabiatında neler görülmüşse, bunlar tanrılara da uydurulmuşlardır. Tanrılar kâh gazâba gelmişlerdir, kâh insafa! Kâh kızmışlardır, kâh sevmişler! Kâh cezâ vermişlerdir, kâh ödül! Sonra, bir kabînedeki başbakan ve bakanlar gibi bir baş tanrı seçilmiş, diğerlerine farklı görevler biçilmiştir! Din aslında kişinin doğasında vardır. Fakat hepsinden önce tanrı kavram ve inancı gelir. Din, tanrıya yönelmek üzere sonra bu temel üstüne kurulur. Milyarlarca insanı arkalarından sürükleyen peygambersiz Asya dinleriyse konuya daha farklı ve karmaşık bir biçimde bakmaktadırlar. Fakat, ilâhî dinler açısından bunlar zâten dinden sayılmamaktadırlar.

İnsanlar, bir dine girerlerken önce âileleri sonra da bulundukları toplumların etkisindedirler. Tıpkı, farkında bile olmadan ana dillerini öğrendikleri gibi, bir dine de giriverirler. İstisnâlar bir yana, önce neye inanmışlarsa, sonuna kadar da böyle giderler. Bu, tabiî ki bugün için geçerli kuraldır. Yoksa Hristiyanlık ve İslâm gibi dinler doğduğunda, büyük kitlelerin bir dinden diğerine geçtikleri unutulmamalıdır. Bu, Türkler için de böyledir. Türkler, târih boyunca birçok şeye inanmış birçok dine katılmışlardır. İslâm’a geçişimiz ise, Anayurt ve Orta Doğu'da ortalama üç yüz yıl sürmüştür. Kuzey Karadeniz’deki Tatarlarla Balkanlar’daki Çitak, Gacal ve Konyar Türkleri, İslâmla 1300’den sonra tanışmışlar ve kısa zamanda bu dîni benimsemişlerdir. Dünyâmızda, hâlen birkaç avuç Şâman, Budist, Mûsevî Türk, az sayıda Çuvaş ve Gagavuzlar ile Karamanlı vb Hristiyan Türk vardır. Diğer ezici Türk çoğunluk, başta Sünnîler olmak üzere, Şiî ve Alevî Müslümanlar olarak Orta Asya ve Orta Doğu çevresiyle Balkanlarda yaşamaktadırlar.

Türkler Anadolu’ya geldiklerinde, burada Hristiyan yerli halkla karşılaşmışlardır. Yerli halkın ise, birer birer, âilece veyâ daha geniş bir toplulukla İslâm’ı seçtikleri [ihtidâ] sıkça görülmüştür. Orta ve Batı Anadoluda “Manav” denen sâdık vatandaşlarımızın bu zümreden oldukları bilinmektedir. Ancak, ihtidâ olayının bu kadarla sınırlı kalmadığı da bellidir! Daha sonra Rumeli’de de bu böyle olmuştur. Yerli halktan bir kısmı, bireysel, âilece veya topluca, zamanın efendileri Türklerin dinlerine girmişlerdir. Yeniçerilerin bu husustaki durumları farklıdır. Onlar henüz birer çocuk yaştalarken seçilip, âilelerinden alınmışlardır. Edirne’yle İstanbul’da (önce bir süre Gelibolu) özel eğitime tâbî tutulup, burada tabiatıyla Müslüman edilmişlerdir.

Kitlelerin din seçimleri artık tamamlanmıştır. Artık, dinler arası kitle göçleri beklenmemelidir. Olsa olsa kimi birini severek kimi de başka gerekçe ve hesaplarla dinlerini ferdî değiştirenler veyâ değiştirecekler olabileceklerdir! Kimi de, gerçekten inanıp din değiştirmişlerdir. Batılı şarkıcı eski Cat Stevens yeni Yusuf İslâm, buna dünyâ çapındaki bir örnek olarak gösterilebilir. Şu da var ki, Stevens alt tarafı bir şarkıcıdır. Kitleleri etkileyebilecek, arkasından sürükleyebilecek bir kimlik ve kişilik değildir. Bâzen şu âlim veyâ bu âlim Müslüman oldu, denilmiştir. Bunun son örneği, denizaltı araştırmalarından tanıdığımız Kaptan Custo’dur. Custo’nun İslâma geçtiği söylenmiştir. Bundan ne fayda umulmuştur bilemiyoruz ama, Custo öldüğü zaman bildiğimiz Hristiyan adıyla ve Hristiyan olarak toprağa verilmiştir!

Din olgusu toplumlar ve kişilerde farklı farklı tezâhür etmiştir. Bunu, kendi çevremizde ve diğer toplumlar üzerinde şöyle görebiliriz: Câhil ve fakirler bütün inanç sistemlerinde dindardırlar. İbâdetlerini aksatabilirler ama inançları kusursuzdur. Orta sınıflarda biraz gevşeme görülür. İnanç hâlâ geçerli olsa da ibâdet ihmâl edilir. Eğitim ve refah düzeyi yukarılara çıktıkça din duygusu zayıflar, ibâdetler bırakılır. Hele felsefe gibi derin konulara dalınır, bir de muhakeme yürütülürse, sonuç inkâra kadar gidebilir. Nitekim, yukarıda Batı’daki varlığından söz ettiğimiz inançsızlar böyle kişilerdir.

Yazımızı bağlarken başa dönelim. Ülkemizde açılan kiliselere günde üç beş kişi başvuruyorlarmış. Bunların Hristiyan olmaları için her türlü kolaylık gösteriliyormuş. Tanıyanların ifâdelerine göre, bu gibi kişilerin önce refahları değişmekteymiş! Sonra da ortadan kayboluyorlarmış. Burasını anlayamadık: Acaba semt mi değiştiriyorlar, yoksa ülke dışına mı çıkıyorlar? Biz şu sonuca varıyoruz ki, mesele din değil ticârettir. Ekonomilerini kurtarmak için din değiştirmektedirler! Doğrusu bunda biraz da züppelik sezilmektedir! Belki bu kişiler, Batı’nın refahını Hristiyanlıkta görmektedirler. Eğer böyleyse yanılmaktadırlar. Çünkü... İsrâil ve Japonya dünya zenginiyseler, bir yeni zengin de Güney Kore’dir. Buralar Hristiyan değildirler. Fakat; İsrâil, Japonya ve Güney Kore’yle birlikte Batı dünyâsı lâiktir, lâik! Oralarda, din ve dünyâ işleri artık bir birlerinden ayrılmışlardır. Kişiyle Yaradan’ı arasında kimse yoktur. “Dünya dönüyor!” diyen Galile’nin yargılandığı o karanlık dönem artık çok gerilerde kalmıştır. Din, günlük politikalara âlet ve fedâ edilmemektedir. Oralarda disiplinli, düzenli, verimli okullar, fabrikalar ve laboratuarlarla dahası vardır. Esaslı eğitim, çalışan bedenler, düşünen kafalar vardır. Hîle hurda, yalan dolan gene geçerliyse de hem bizden azdır hem buna uygulanan mutlaka bir yaptırım vardır.

İşin sırrı ve sihri de Hristiyanlıkta değil, işte buradadır!..



Mete Esin
  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

Google'da Webler Arası ve Site İçi Arama

*TATİL ve DİNLENME
Marmara Adası
DAVRAN MOTEL

*HASTANE RANDEVU SİSTEMİ
182 Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile RANDEVU ALMA

FotoğrafımGrup Kimliğini Görüntülemek İçin Tıklayın




HABERCİDEN, "Yazarlar ve Ozanlar" ile "Sessizliğin Sesi" Gruplarına Ait Özgün Bir Kanaldır.