MİTHAT PAŞA

Tarih okumayı sever misiniz?
Çoğunuzdan "Evet!" sözcüğünün geleceğini biliyorum.
Ben de severim. Bilhassa "Osmanlı Tarihi"ni...
Ayrıcalıklıdır benim için.
Bu yüzden size, Osmanlının son dönemlerinde yaşamış tarihî bir kişiliğin; büyük devlet adamı Mithat Paşa’nın yaşamından bir kesit aktarmak istiyorum.
*
Bilindiği üzere, Mithat Paşa'nın çabaları sonucu, 23 Aralık 1876'da “Kanuni Esasi” kabul
edilmiştir. Mithat Paşa, meşrutiyete dayalı Osmanlılık fikrinin de önderidir.
* 
Yıl 1881…
Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma işaretleri verdiği dönemdir, bu yıllar.
Durumun farkında olan ll. Abdülhamid; Mithat Paşa'daki bir sevdadan, cumhuriyet sevdasından da çok rahatsızdır. 
Çünkü her zaman aydınlardan korkmuş ve stratejisini onlara göre geliştirmiştir.
Bu nedenle Mithat Paşa'yı diskalifiye etmek ister. Payitahttan uzaklaştırmak için sürgüne yollar, Suriye ve İzmir valiliğine atar. 

Bu arada, Abdülaziz'in intihar etmediğini, öldürüldüğünü; bu olayı destekleyenin de Mithat Paşa olduğunun bir komisyon tarafından araştırılmasını, aslındaysa ilan edilmesini ister.
Abdülhamid'in bu fikri, kurulan komisyon tarafından çabucak onaylanır.
Çok geçmeden komisyonun kararını öğrenen Paşa, alelacele Fransız Büyükelçiliği’ne sığınır.
Tarih 17 Mayıs 1881.
* 
İnce hesaplar peşinde olan konsolos, Abdülhamid'e çektiği telgrafta; Paşa’nın kendilerine sığındığını, ancak cinayetten suçlu bir kişi olduğu için sığınma izni veremeyeceklerini ve  bu konuda adil (! ) davranmak istediklerini bildirir.
Tunus'u almak isteyen Fransızların farklı bir oyunudur bu.
Kansız, savaşsız elde etmektir amaçları.
Zaten Abdülhamid'de çoktan gözden çıkartmıştır Tunus'u.
Fransızların jesti karşısında, Tunus’u savaşmadan ikram eder.
Çıkar ortaklığı sorunsuzca işlemiştir.
Fransızlar Tunus'u, Abdülhamid'se Mithat Paşa'yı almıştır.
* 
22 Mayıs gecesi İstanbul'a getirilen Mithat Paşa'nın duruşması sadece 2 gün sürer.
Karar Paşa'nın idamıdır. Abdülhamid, bunu ömür boyu kürek cezasına cevirir ve Mithat Paşa; hemen ertesi gün, Taif'e sürgüne gönderilir.
Üç sene sonra gazetelerde birkaç satırlık bir yazı çıkar.
Mithat Paşa sürgünde olduğu Taif'te, şir-pençe adı verilen ve daha ziyade enseyle sırtta görülen bir tür kan çıbanı nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
*
İnanmadınız değil mi? 
Haklısınız! Gerçekler oldukça farklıdır.
* 
7 Mayıs 1881 gecesi, 9 neferlik bir takım, Paşa'nın içinde bulunduğu zindanı basar. Baskın sırasında, Mithat Paşa; Edirne'nin Beyazıt mahallesinden, berber İsmail adlı bir nefer tarafından boğularak öldürülür. Belli ki tek ve kesin amaç da budur!
*
Bu tür olayları yüzeysel bile incelesek, kuralmış gibi değişmeyen şeyler görürüz hep!
Bunların başında da çıkar ilişkileri gelir.
Yalnız insanların mı? Devletler arasındaki çıkar ilişkileri o zaman da vardı, şimdi de var.
“Yok Arap baharı, yok Suriye kışı…” daha neler neler!
Hepsi çıkar ilişkisi uğruna yapılmıyor mu?
O ülkelerde, daha çok yakında onlarca insan katledilmedi mi?
Şehirler atılan bombalardan harabeye dönmedi mi?
Ekonomilerinden söz etmeye bile gerek yok!
*
Yeni dünya düzeninin kurulumunda; şu an iki yüz küsur olan devlet sayısının bini geçeceği söyleniyor. Anlaşılan, küçülen orta hâlli devletler, elit devletlerin kontrolu altında yaşamaya çalışacaklar.
Az kaldı!..
* 
Sevgiyle kalın,
Neşeniz daim olsun!
Eğer hâlâ kaldıysa tabii…
*
*
*
Nilüfer Dumlu Günaydın
  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

Google'da Webler Arası ve Site İçi Arama

*TATİL ve DİNLENME
Marmara Adası
DAVRAN MOTEL

*HASTANE RANDEVU SİSTEMİ
182 Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile RANDEVU ALMA

FotoğrafımGrup Kimliğini Görüntülemek İçin Tıklayın




HABERCİDEN, "Yazarlar ve Ozanlar" ile "Sessizliğin Sesi" Gruplarına Ait Özgün Bir Kanaldır.