ÖMER SAĞLAM *Zamane Hocalarından Zamana Uygun Fetvalar


Geçtiğimiz Ramazan ayı içinde Diyanet'in 190 numaralı Alo Fetva Hattı'nda görev yapan hoca efendilerden birisi ile vatandaş Mehmet Efendi arasında şöyle bir konuşma geçiyor:

Vatandaş Mehmet Efendi: "Hocam, ben bir iş adamıyım, önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir iftar yemeği vermek istiyorum. Ticaret, turizm kira vs. gibi çeşitli kalemlerden gelir elde ediyorum. Sizce bu iftarın giderlerini hangi gelir kaleminden karşılamam daha uygun olur?"

Alo Fetva Hattı: "Mehmet Bey öncelikle, böyle mübarek bir günde fakir fukarayı, garip gurebayı gözeterek iftar verip ikramda bulunmayı düşündüğünüz için sizi tebrik ederim. Allah hayrınızı
dergâhı izzetinde ahseni makbullerle kabule karîn eylesin. İftar giderlerinin hangi gelir kaleminden karşılanması o kadar da önemli değildir. Bu tür hayır hasenat işlerinde veya zekât ve sadaka türü yardımlarda kullanılacak parada önemli olan, meşru ve helal yoldan kazanılmış olmasıdır. Kendi çalışmalarınızın, kendi el ve beyin gücünüzün karşılığı, tabiri caizse kendi alın terinizin karşılığı olmasıdır. Elbette büyüklerinizden miras olarak kalan gelirlerden de bu tür yardımlarda bulunabilirsiniz..."

Vatandaş Mehmet Efendi: "Hocam, fakir-fukara, garip gureba dediniz. İftar yemekleri genelde fakir-fukara ve garip-gurebalara mı verilmelidir?"

Alo fetva Hattı: "Ramazan Ayı, rahmet ve bereket ayı olduğu kadar aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma ayıdır da. İftar yemekleri de bir nevi yardımdır. Bu sebeple iftarların fakir-fukara ve garip gurebalara verilmesi çok daha efdaldir ve çok daha sevaptır. Peygamberimiz Hz. Muhammed de böyle yapardı. Her sene Ramazan ayı geldiğinde fakirleri, yetimleri, miskinleri ve yolda kalmışları gözetir, özellikle fakir ve kimsesiz Müslümanlardan oluşan Suffe Ashabı'na izzeti ikramda bulunur, onları yakından özetirdi. Ashabına da fakir fukaranın gözetilmesi konusunda çeşitli tembihatlarda bulunurdu.  Bu kişilere yapılacak yardımların ise helâl ve meşru yoldan kazanılmış para ve mallar üzerinden verilmesini bilhassa tavsiye ederdi. 

O, aynı zamanda kamunun ortak malı olan para ve malların korunması konusunda ihtimam gösterilmesini söylemiş, idarecilerin kendisine emanet edilmiş para ve malları yine kamunun ortak ihtiyaçları için harcanmasını istemiş, bu tür malların belirli toplum kesimleri, belirli zümreler ve akraba-i taallukat için harcanmasını yasaklamıştır.  Kendilerine emanet edilen mal ve paralara ihanet edenleri ve bunları tahsis amacı dışında harcayanları ise münafık olarak nitelendirmiştir. Öyle ki; II. İslam Halifesi Hz. Ömer, devlet hizmetlerini görürken devletin mumunu, özel işlerini yaparken kendi şahsi parasıyla edinmiş olduğu mumu yakacak kadar titiz davranmıştır bu devlet idaresinde..."

Vatandaş Mehmet Efendi: "Çok güzel anladım hocam. Peki, devlet büyüklerimiz ve belediye başkanlarımız, hemen her Ramazan'da kendilerine emanet edilen ve aslında milletin ortak parası olan bütçe imkanlarını kullanarak, hatta milletin kahir ekseriyetinin rızası hilafına gösterişli iftar yemekleri düzenlerler. Vatandaşlara yakacak ve yiyecek yardımında bulunurlar. Belki sizler de dikkat etmişsinizdir; devlet büyüklerimiz genelde aynı kişilere ve gruplara, aynı STK mensuplarına iftar yemekleri verirler. Bu kişiler ise genelde gelir seviyesi yüksek, hali vakti iyi durumda olan toplum kesimlerine mensupturlar. Bu durumu gizlemek ve savunmasını yapabilmek için de zaman zaman şehit yakınlarına ve gazilere de iftar yemekleri verildiği olur. Yakacak ve yiyecek yardımları da genelde aynı kişilere yapılır ki; bu konuda, yani yardım yapılan kişinin ihtiyaç sahibi olup olmadığı konusunda ciddi araştırmalar yapıldığını hiç sanmıyorum. Ayrıca hemen her sene, yardım amacıyla dağıtılan kömür ve gıda maddelerinin, ucuz fiyata, dağıtım yapılan kişilerden satın alınıp, yüksek fiyata piyasada satıldığına ilişkin haberler çıkar medyada.  

Biraz önce Hz. Peygamber'den ve Hz. Ömer'den de örnekler vererek aktarmış olduğunuz çok değerli bilgiler ışığında bu konuya da bir açıklık getirebilir misiniz?"

Alo Fetva Hattı: Telefon Vatandaş Mehmet Efendi'nin yüzüne çat diye kapanır!

Alo Fetva Hattı, iktidar korkusu yüzünden vatandaşın yüzüne çat diye kapatılır kapatılmasına da bu sefer iktidar partisi mensuplarının da büyük rağbetini kazanmış ve Türkiye'de "hocaların hocası" olarak bilinen Prof. Dr. Hayrettin Karaman girer devreye ve der ki: "İdarecilerin yaptıkları yolsuzluklar, ayıp ve suç olmakla birlikte hırsızlık sayılmaz!"(*)




 Ömer Sağlam
_________________

(*)http://www.yenisafak.com/yazarlar/hayrettinkaraman/yolsuzluk-baska-hirsizlik-baskadir-2006694
  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

Google'da Webler Arası ve Site İçi Arama

*TATİL ve DİNLENME
Marmara Adası
DAVRAN MOTEL

*HASTANE RANDEVU SİSTEMİ
182 Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile RANDEVU ALMA

FotoğrafımGrup Kimliğini Görüntülemek İçin Tıklayın




HABERCİDEN, "Yazarlar ve Ozanlar" ile "Sessizliğin Sesi" Gruplarına Ait Özgün Bir Kanaldır.