Edirne Gala Gölü Ulusal Park Oldu


Edirne Gala Gölü, ulusal park oldu.
Enez ve İpsala ilçeleri arasında yer alan “Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı” bundan böyle ulusal park statüsünde yer alacak.
Türkiye’nin 36. ulusal parkı olan göl yöresi, uzmanlar tarafından ekolojik denge açısından çok önemli bir bölge olarak anılıyor.

Edirne Milletvekili Ali Ayağ’ın bir süredir üzerinde çalıştığı proje, Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak Resmi Gazete’de yayınlandı. Gala Gölü’nün ulusal park statüsüne kavuşmasıyla Edirne Çiftçisi’nin mevzuattan kaynaklanan tüm problemleri de sona ermiş oldu. Bölge 1991 yılında Pamuklu Gölü’yle birlikte koruma altına alındığından ekim alanları

kullanılamıyordu. Çeltik ekimini ve doğal olarak pirinç rekoltesini etkileyen bu durum, Edirne Çiftçisi’nin büyük maddi kayıplara uğramasına neden olmaktaydı.

Meriç Deltası’nın önemli bir kısmını oluşturan Gala Gölü’nde yüz otuz kuş türünün barındığı biliniyor. Doğal yaşam alanları koruma altına alınmış bulunan bu kuşlar arasında Avrupa Kıtası’nın hiçbir bölgesinde bulunmayan çok değerli kuş türleri de yer almakta.

Ulusal park ilan edilen Gala Gölü; gerek Edirne, gerekse Trakya halkına maddi açıdan da gelir sağlayacak. Bölgenin tanıtılması sonucu; kısa süre içinde kuş ve doğal hayat sevenlerle bilim adamlarının, bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor. Parkın tanıtımı için bölgede mevcut sivil toplum örgütleriyle turizm şirketlerine büyük görevler düşmekte.

Çiftçi ve çevreci örgütlerin merak ve heyecanla bekledikleri kararın mimarı Edirne Milletvekili Ali Ayağ’ın basın bürosu bu konuda bir bildiri yayınladı.
Basın bildirgesinde Ali Ayağ’ın;
“Doğal kaynaklarına sahip çıkarak onları korumaya çalışan ülkeler, dünyanın doğal afetler karşısında güçlü kalmasında en önemli görevi üstlenmiş bilinçli insanların yaşadığı ülkelerdir. Amacımız çocuklarımızın ve gelecek tüm kuşakların güven içinde yaşaması, daha mutlu bir dünyanın içinde yer almalarıdır. Bu inançla bölgemiz adına çok önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Ülkemizde, ekolojik açıdan önemli bir yere sahip olan Gala Gölü, Bakanlar Kurulu Kararı’yla Milli Park statüsüne kavuşmuştur. Böylece; yöre halkıyla kamu kurum ve kuruluşları arasında sürmekte olan yasal, teknik ve idari çatışmalar bir daha yaşanmayacaktır. Bu karar; yöre insanımızın, 2873 sayılı kanun nedeniyle taşımakta olduğu yüklü tazminat korkusunu da sona erdirmektedir. DSİ, kısa zamanda kanal kuşaklama çalışması yaparak Milli Park sınırlarını oluşturacaktır. Bölgede yaşayan değerli hemşerilerimin talepleri dikkate alınacak, alanın uzun vadeli gelişme planı çıkarılarak uygulamaya konacaktır. Buralarda yapılacak ziyaretçi tanıtım merkezleri, yürüyüş yolları, kuş gözlem noktaları gibi düzenlemelerin tamamlanmasıyla yöre ekonomisine önemli turizm girdileri sağlanacaktır. Düzenleme sırasında; ´Milli Parklar Genel Müdürlüğü`, yöre halkından oluşturulacak bir danışma kuruluyla Gala Gölü Milli Parkı’nın yapılandırılma şeklini tayin edecektir.” sözlerine yer verilmiştir.
Bildirgede,Gala Gölü’nün ulusal park statüsü kazanmasıyla yöre halkının ürünlerini satabileceği pazar alanlarının oluşturulacağı ve bölge ekonomisinin bundan doğrudan faydalanacağı da vurgulanmaktadır. Basın bildirgesinde çiftçiye yönelik bir başka müjde de “Beş bin dönümlük bir arazi çeltik tarımı yapılabilmesi için yöre halkının istifadesine açılacaktır.” haberidir. Eko turizmde de önemli gelişmeler olacağını dile getirilen bildirgede Ali Ayağ’ın şu sözlerine de yer verilmiştir. “Bölgenin ekolojik güzelliklerinin tanıtımı için yapacağımız çalışmalar sonrasında eko turizmde de önemli gelişmeler sağlanacak ve yöremiz, ülkemizin en önemli eko turizm bölgelerinden biri olacaktır. Enez ve İpsala Yolları’nın ´Karayolları` tarafından tamamlanmasıyla Gala Gölü’ne ulaşım seçenekleri de çoğaltılacaktır. Tüm bunlar yapılırken, organik tarım olanağı sağlanacak ve böylece hem çeltik çiftçisinin daha fazla kazanması hem de Trakya ve Türk Halkı’nın daha sağlıklı gıdalarla beslenebilmesi için gerekli adımlar atılmış olacaktır. Tabii bu getirilerin tarımla sınırlı kalması beklenemez. Ticaret ve turizm alanında da Edirneliler´i güzel günler beklemektedir. Bunun için tüm vatandaşlarımızın kentimiz ve yöremizin yararına olan meselelere aktif katılımlarla sahip çıkmasını bekliyorum.”

Gala Gölü Milli Parkı’nın insanımıza hayırlar getirmesini temenni ettiğini belirten Edirne Milletvekili Ali Ayağ’ın basın bildirgesi konuyla ilgili destek, yardım ve çabalarından dolayı “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Bakanlar Kurulu Üyeleri ve Milli Parklar Genel Müdürü’ne” yönelik teşekkür konuşmasıyla son buluyor.

Sel felaketi nedeniyle dertli günler geçirmekte olan Edirne Halkı'nın ,"taşkın zararlarının karşılanma" kararından sonra gelen bu ikinci müjdeyle biraz olsun ferahlaması bekleniyor.






HABERCİDEN
Günay Tulun
Edirne-Özel



  • ALINTI YAPMAK İÇİN

    • Yazarlarımızın makaleleri ve Sayın Günay Tulun'a ait şiirlerin, "Radyo-TV ile diğer basın ve yayın organlarında" yayım ilkesi: Önceden haber verme, eserin aslına sadık kalma, eser sahibiyle alıntının yapıldığı yer adlarını anlaşılır bir açıklıkla belirtmektir. Yayın öncesi bildirim imkânının bulunamadığı aniden gelişen durumlardaysa nezaket gereği, [sessizliginsesi.tr@gmail.com] adresine yayın sonrası bilgi gönderilmesini rica eder; tüm yayınlarınızın başarılı geçmesini dileriz.
  • ESER EKLEMEK İÇİN

    • "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm basılı ya da dijital yayın sayfalarında halkımızın geniş dünya ilgisine uygun olarak her türlü konuya yer verilmiştir. Yayınlanan fotoğrafların büyük bir kısmı "Kadim Okurlarımız" tarafından gönderilmiştir. Fotoğraf ve çizgi resimlerde "İlişkinlik-Telif Hakkı" konusunda tereddüt oluştuğunda bu eserleri yayından çekme hakkımız saklıdır. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"na ait tüm gazete, dergi, site, blog gibi yayın araçlarında yayınlanan makale ve diğer yazı türleriyle fotoğraf, resim, yorum gibi her türlü eserin; üçüncü şahıs, kurum ve kuruluşlara karşı her türlü sorumluluğu, bu eserlerin sahibi olan yazar, gönderici ve ekleyicilerine aittir. "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"nun yayın organlarına kayıt edilen ya da kaydedilmek üzere gönderilen eserlerin, telif hakları konusunda problemsiz olmaları önemli ve gereklidir. Yayın Kurulu, gönderilen eserleri yayınlamaktan vazgeçebileceği gibi, dilediği yayın organlarından birinde ya da hepsinde aynı anda ya da değişik zamanlarda yayınlayabilir, yayınlamak isteyen üçüncü şahıslara, tüzel kişiliklere ve kurumlara onay verebilir ya da onlar tarafından yayınlanmasını engelleyebilir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bu eserler, okura saygı kuralı gereği Türkçe kurallarına uygun olmalıdır. Yazılar yayınlandıktan sonra, yazar ya da ekleyicisi; istifa, uzaklaştırılma, çıkarılma dâhil herhangi bir nedenle yazı göndermesi sonlandırılmış olsa dahi "Sessizliğin Sesi Grubu"yla "Yazarlar ve Ozanlar Grubu Yayın Kurulları"nın oy birliği içeren onay kararı olmadan eserlerinin kayıtlarımızdan ihracını isteyemez, istediği takdirde bunun reddedileceğini en baştan bilmelidir. Gönderici ve yazarlarımızın bu konuya önceden dikkat etmeleri, ileride ihtilaf doğmaması için baştan eser göndermemeleri gerekmektedir. Yayın organlarımıza ekleme yapanlar, bu konudaki sorumluluklarını okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. Uzun süre yazı göndermeyen ya da yazmayı bırakan köşe yazarlarımızın o güne kadar gönderdikleri tüm yazılar "Konuk Yazarlar" bölümüne aktarılarak yeniden yazı göndermeye başladığı güne kadar köşesi kapatılır. Köşeyi kapama ya da kapatılan köşeyi açıp açmama konusunda karar sahibi, "Sessizliğin Sesi Grubu" ile "Yazarlar ve Ozanlar Grubu"dur. İhtilaf durumunda, İstanbul'un Kadıköy Mahkemeleri yetkilidir.
  • YORUM YAZMAK İÇİN

    Sayın Okurlarımız: Yorumlarınızı; Grubumuza ait "Google, Yahoo, Mynet, Hotmail, TurTc " ve diğer posta adreslerimize göndermek yerine, "Yorum bölümü açık olan sitelerimiz"deki; yorum yazmak istediğiniz yazının alt kısmında yer alan "Yorum", "Yorum Yapın", "Yorum Yaz" veya "Yorum Gönder" tuşlarını kullanarak doğrudan kaydetme olanağınız bulunmaktadır. Yazacağınız yorumlarınızın; gecikmeksizin, anında yayına girmesini dilerseniz bu yolu tercih etmenizi, saygılarımızla öneririz.

Google'da Webler Arası ve Site İçi Arama

*TATİL ve DİNLENME
Marmara Adası
DAVRAN MOTEL

*HASTANE RANDEVU SİSTEMİ
182 Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile RANDEVU ALMA

FotoğrafımGrup Kimliğini Görüntülemek İçin Tıklayın




HABERCİDEN, "Yazarlar ve Ozanlar" ile "Sessizliğin Sesi" Gruplarına Ait Özgün Bir Kanaldır.